Παρουσιάσαμε τη Δευτέρα 27/5/2024 στην Ιεράπετρα τις μελέτες «Φέρουσας Ικανότητας και Σύνταξης Προτεινομένου Σχεδίου Φύλαξης – Εποπτείας των νησίδων Χρυσή και Μικρονήσι Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου», όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ως σήμερα.
Ειδικότερα έγινε η παρουσίαση του Προτεινόμενου Σχέδιου Φύλαξης και Εποπτείας νησίδων Χρυσής και Μικρονησίου (πιθανές διαδρομές περιπολίας, εξοπλισμός που απαιτείται κλπ), καθώς και της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων της Μελέτης Υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας, μετά και τη διαβούλευση με τους σχετιζόμενους φορείς και τη συλλογή και ανάλυση των ερωτηματολόγιων σε φορείς και επισκέπτες.
Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσή, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών, αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιεράπετρας, καθώς και πλήθος κόσμου που υπέβαλλε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και κατέθεσε τις απόψεις του στην αρμόδια Επιτροπή και στους μελετητές.
Ομιλητές από την ομάδα έργου ήταν οι :
Βασίλης Σαμαριτάκης (Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος – Συντονιστής του έργου),
Δρ. Ιωάννης Κόκκορης (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος) και
Δρ. Δημήτρης Σκούρας (Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν. Πατρών)
Υπόλοιπα μέλη της ομάδας:
Δρ. Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος (Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Παν. Πατρών) και
Ιορδάνης Τζαμτζής (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος)
Φορέας υλοποίησης: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση μας αλλά και τις υπόλοιπες τρεις παρουσιάσεις των ΜΦΙΚ, ΜΑΙΧ και ΕΛΚΕΘΕ από το βίντεο του κ. Θοδωρή Μανουσάκη στο https://youtu.be/_xyCr_59_II?si=3hKZTQGB-_h_2azC&t=5763
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το βίντεο του οποίου η λήψη πραγματοποιήθηκε, κατά την διενέργεια εργασίων για τη μελέτη «Φέρουσας Ικανότητας και Σύνταξης Προτεινομένου Σχεδίου Φύλαξης – Εποπτείας των νησίδων Χρυσή και Μικρονήσι Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου» και απεικονίζει την αποκαρδιωτική κατάσταση που έχει επέλθει στο αρκευθόδασος (οικοτόπος προτεραιότητας 2250* – Παράρτημα Ι, Οδηγία 92/43/ΕΟΚ – οπου εντάσσονται οι σχηματισμοί αμμωδών υποστρωμάτων και θινών σε ακτές της Μεσογείου με αρκεύθους – είδη του γένους Juniperus) και την επιτακτική ανάγκη άμεσων ενεργειών για την προστασία και φύλαξή του.