ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και ο χάρτης έχει κυρωθεί μερικώς στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας. Δείτε εδω

Δείτε εδώ τις συν΄θεσεις, τις προσκλήσεις και τις αποφάσεις των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη που γίνονται στην Κρήτη 

Το γραφείο μας αναλάμβανει τη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων φωτοερμηνείας και την υποστήριξη των υποθέσων σας στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των Δασικών Χαρτών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αν δεν προλάβατε να κάνετε ένσταση εμπρ΄΄οθεσμα υπάρχει διάφορες πιθανές επιλογές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κατευθύνουμε.

Έχοντας αναλάβει πλήθος έργων σχετικά με την κατάρτιση, τον έλεγχο, την ανάρτηση και την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία σε όλα τα στάδια δημιουργίας των Δασικών Χαρτών και μπορούμε να σας βοηθήσουμε συμβουλευτικά και για πιθανές αντιρρήσεις κατά αυτών.

Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας.
Ο σύντομος όμως χρόνος που αναπτύχθηκαν αναπόφευκτα έχει οδηγήσει και σε λανθασμένους χαρακτηρισμούς. Είμαστε εδώ για να τους εντοπίσουμε και να συντάξουμε σωστά την αντίρρηση σας.

Η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου ξεκίνησε στις 29.1.2021 και στις 12.2.2021 ακολούθησαν οι ΠΕ Ρεθύμνου και Χανίων.

Σημαντικές ημερομηνίες για  τον Δασικό Χάρτη ΠΕ Ηρακλείου – Λασιθίου:

Ημερομηνία Ανάρτησης: 29/1/2021
Έναρξη Αντιρρήσεων: 12/2/2021
Λήξη για κάτοικους εσωτερικού: 31/07/2022
Λήξη για κάτοικους εξωτερικού: 31/07/2022

 

Σημαντικές ημερομηνίες για  τον Δασικό Χάρτη ΠΕ Ρεθύμνου – Χανίων:

Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/2/2021
Έναρξη Αντιρρήσεων: 26/2/2021
Λήξη για κάτοικους εσωτερικού: 31/07/2022
Λήξη για κάτοικους εξωτερικού: 31/07/2022

Για να δείτε τον χάρτη της νέας Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον κυρωμένο δασικό χάρτη πατήστε εδώ.

Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο από το ΣΥΑΔΧ Ηρακλείου

1ο Ενημερωτικό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

2ο Ενημερωτικό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

 

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

  • έως και 100 τ.μ., 5 ευρώ 
  • έως και 1.000 τ.μ., 20 ευρώ
  • πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 45 ευρώ
  • πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 90 ευρώ
  • πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 175 ευρώ
  • πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 350 ευρώ
  • πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 700 ευρώ
  • πάνω από 300 στρέμματα, 1650 ευρώ

 

Οι παρακάτω διευκρινήσεις – οδηγίες είναι από τον ιστότοπο της Ελληνικό Κτηματολόγιο:

Ποιο είναι το αντικείμενο του δασικού χάρτη;

Tο αντικείμενο του Δασικού Χάρτη είναι η οριστική καταγραφή και οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κατά τρόπο σαφή, έγκυρο και τεκμηριωμένο, στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας και εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών, για το σύνολο της χώρας.

Ο Δασικός Χάρτης απεικονίζει τα όρια των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και μη, σύμφωνα με τις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας, σε ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη αναφέρεται στον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός/χορτολιβαδικός ή μη), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά από την μορφή που είχε στο παρελθόν και από την μορφή που έχει σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο του δασικού χάρτη δείτε ΕΔΩ.

 

Ποια είναι η  σημασία του έργου των δασικών χαρτών;

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικό εργαλείο για:

  • Την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον δασικό ή μη χαρακτήρα της ιδιοκτησίας τους.
  • Την αποτελεσματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
  • Την προβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, στο πλαίσιο της σύνταξης του Κτηματολογίου, με στόχο την αξιόπιστη καταγραφή και διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.
  • Την ανάπτυξη βασικής υποδομής για τη σύνταξη του Δασολογίου, τον χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, την έγκριση αδειοδοτήσεων και επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

 

Ποια είναι η διαδικασία σύνταξης του δασικού χάρτη;

1. Κατάρτιση (σύνταξη) του δασικού χάρτη.

2. Έλεγχος και θεώρηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις τοπικές αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.

3. Ανάρτηση του δασικού χάρτη  στην ιστοσελίδα του  Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε να λάβει γνώση κάθε ενδιαφερόμενος.

4. Υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

5. Μερική κύρωση του δασικού χάρτη στις περιοχές χωρίς αντιρρήσεις και δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ.

6. Εξέταση – εκδίκαση αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές (ΕΠΕΑ) και διόρθωση του δασικού χάρτη.

7. Ολική Κύρωση του δασικού χάρτη για το σύνολο μιας περιοχής και δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ.

 

Σημειώνεται ότι:

  • το Ελληνικό Κτηματολόγιο διενεργεί την κατάρτιση του δασικού χάρτη, την ηλεκτρονική ανάρτησή του μέσω διαδικτύου και την υποστήριξη των αναρτήσεων
  • η αρμοδιότητα θεώρησης, ανάρτησης, και κύρωσης του δασικού χάρτη ανήκει στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.

Ποιος μπορεί να υποβάλλει Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

 

Πώς καθορίζεται το έννομο συμφέρον;

Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση) (δείτε την ενότητα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ).

 

Ποιο είναι το περιεχόμενο των Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη;

Οι Αντιρρήσεις αφορούν στην αμφισβήτηση:

  • του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων στο δασικό χάρτη
  • της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των δασών και δασικών/ χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη;

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων ξεκινά από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών και διαρκεί 105 ημερολογιακές ημέρες, ή 125 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

 

Πώς υποβάλλω την Αντίρρηση κατά του Δασικού Χάρτη;

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου. Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει και παρέχει χρηστικά ψηφιακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην οριοθέτηση της έκτασης για την οποία θέλετε να υποβάλετε αντιρρήσεις.

 

Ποια είναι τα βήματα υποβολής Αντίρρησης κατά του Δασικού Χάρτη;

  1. Συνδεθείτε στην εφαρμογή καταχωρώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET. Προσοχή! Κάθε αντίρρηση είναι προσωπική και δεν είναι δυνατή η υποβολή αντίρρησης κάνοντας χρήση κωδικών διαφορετικού προσώπου.
  2. Συμπληρώστε τα προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας σας.
  3. Υποδείξτε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, τις γεωγραφικές συντεταγμένες  των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου που περικλείει τη συγκεκριμένη έκταση (και όχι ολόκληρη την ιδιοκτησία σας), της οποίας αμφισβητείτε το χαρακτήρα, όπως εμφανίζεται στην Ανάρτηση.
  4. Συλλέξτε τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρηση σας. Αντίγραφα αυτών υποβάλλονται προς το τοπικό Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ). Αναλυτικές πληροφορίες για τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά θα βρείτε στην ενότητα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: τα έγγραφα δεν επισυνάπτονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της αντίρρησης.
  5. Πληρώστε το ειδικό τέλος για την υποβολή αντιρρήσεων (εφόσον απαιτείται). Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. Η αντίρρηση σας αποθηκεύεται προσωρινά.
  6. Μετά από χρονικό διάστημα μερικών ημερών, αφού ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας, η αντίρρησή σας λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου (οριστική υποβολή) και μπορείτε από την εφαρμογή να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το σχετικό Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων.

Προσοχή! Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτήρα που έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, θα υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

Προκειμένου να υποβάλετε αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις.  Συγκεκριμένα:

Α. Να συμπληρώσετε τα προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας σας, στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων,

Β. Να συμπληρώσετε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ ’87) των κορυφών του πολυγώνου / γεωτεμαχίου, που περικλείει την έκταση, της οποίας αμφισβητείται ο δασικός/χορτολιβαδικός χαρακτήρας, σύμφωνα με τον αναρτηθέντα δασικό χάρτη.

Γ. Να καταβάλλετε το  ειδικό τέλος για την υποβολή αντίρρησης.

Με την ολοκλήρωση υποβολής αντίρρησης θα λάβετε Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά του φακέλου της αντίρρησης;

Προσοχή! Είναι απαραίτητη η προσκόμιση των στοιχείων Α έως και Δ, όπως αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να γίνει δεκτή η αντίρρηση σας.

 

Α. Αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής αντιρρήσεων (εκδίδεται από την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων).

 

Β. Ατομικά Στοιχεία

  • Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Στην περίπτωση νομικών προσώπων, είναι απαραίτητη η επισύναψη καταστατικού ίδρυσης/σύστασης.
  • Ειδικά για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα πρέπει στους σκοπούς τους να  περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Γ. Στοιχεία της αντίρρησης

  • Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησης, όπως αυτό παράγεται από τη διαδικτυακή εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων, αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους.

 

Δ. Έγγραφα που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον σας για την υποβολή αντίρρησης

Δημόσια έγγραφα σε απλά φωτοαντίγραφα (πχ συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, πράξεις τακτοποίησης, αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κλπ) που αφορούν σε:

  • Εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως κυριότητα, υποθήκη και δουλείες (προσωπικές δουλείες: επικαρπία, οίκηση / πραγματικές δουλείες: δουλεία οδού, ξύλευσης, βοσκής, άντλησης ύδατος κλπ).
  • Ενοχικά δικαιώματα, όπως μίσθωση, επίμορτη αγροληψία, χρονομεριστική μίσθωση, προσύμφωνο πώλησης – δωρεάς ακινήτου κά. Επισημαίνεται ότι για μίσθωση ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο, ενώ για προσύμφωνο δωρεάς ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

 

Ε. Επιπλέον δικαιολογητικά έγγραφα για τη τεκμηρίωση της αντίρρησης

Για την τεκμηρίωση της αντίρρησης μπορείτε να υποβάλλετε επιπρόσθετα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμόδιων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κλπ.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν στον αρχικό φάκελο σας ή να κατατεθούν συμπληρωματικά.

 

Πώς υποβάλλω τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Μπορείτε να υποβάλλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη με δύο τρόπους:

Α) ταχυδρομικά ή με courier αποστέλλονται, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ). Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβάλλατε ηλεκτρονικά. Ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα κατάθεσης στο ταχυδρομείο.

Β) αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), κατόπιν σχετικής επικοινωνίας.

Μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, θα ενημερωθείτε από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που δηλώσατε, για την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησής σας.

 

Μπορεί τρίτος να καταθέσει ή να υπογράψει την αντίρρηση για μένα;

Στην περίπτωση που τρίτος καταθέτει την αντίρρηση, απαιτείται εξουσιοδότηση (με το γνήσιο της υπογραφής), ενώ στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει την αντίρρηση, απαιτείται σχετικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

 

Τι είναι το ειδικό τέλος αντίρρησης και πότε καταβάλλεται;

Για την υποβολή αντίρρησης ενδέχεται να οφείλετε να καταβάλλετε σχετικό τέλος, το ύψος  του οποίου εξαρτάται από την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλετε αντίρρηση.

Διαβάστε προσεκτικά την επόμενη παράγραφο για να βεβαιωθείτε εάν πρέπει ή όχι να καταβάλετε το σχετικό τέλος.

 

Ποιες αντιρρήσεις δεν επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος;

Από την καταβολή του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται οι αντιρρήσεις που αφορούν σε:

  • περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στον δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων (παρ. 2α του άρθρου 23 του Ν. 3889/2010, όπως ισχύει)
  • εκτάσεις που αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση (παρ. 3β του άρθρου 31 του Ν. 4280/2014, όπως ισχύει)
  • περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
  • περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
  • περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία (Άρθρο 14 του Ν. 998/1979), οι οποίες εκ παραδρομής δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες
  • περιοχές με εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού και υποθέσεις που υπόκεινται στη διαδικασία αυτή

 

Επίσης, δεν υποβάλλεται τέλος από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (πχ Υπουργεία) και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού (Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι).

Προσοχή! Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα ΣΥΑΔΧ.

 

Ποιο είναι το κόστος του ειδικού τέλους μίας αντίρρησης;

Εφόσον δεν εμπίπτετε σε μια από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την υποβολή αντίρρησης καταβάλλετε τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτηρισμό.

  • έως και 100 τ.μ., 5 ευρώ
  • έως και 1.000 τ.μ., 20 ευρώ
  • πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 45 ευρώ
  • πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 90 ευρώ
  • πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 175 ευρώ
  • πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 350 ευρώ
  • πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 700 ευρώ
  • πάνω από 300 στρέμματα, 1650 ευρώ

 

Το ειδικό τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή. Επισημαίνεται ότι για να γίνει ο υπολογισμός του τέλους ορθά, χωρίς περιττή επιβάρυνση, θα πρέπει κατά την υποβολή της αντίρρησης να έχετε επιλέξει μόνο τα τμήματα της ιδιοκτησίας σας για τα οποία επιθυμείτε να επανεξετασθεί ο χαρακτηρισμός.

 

Πώς μπορώ να πληρώσω το ειδικό τέλος μιας αντίρρησης;

Μπορείτε να πληρώσετε με δύο τρόπους:

  • Κατά τη διάρκεια της υποβολής της αντίρρησης ηλεκτρονικά, με τη χρήση κάρτας, στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.
  • Σε  τραπεζικό κατάστημα ή μέσω web banking. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταχωρηθεί με ΠΡΟΣΟΧΗ ο 20ψήφιος κωδικός πληρωμής για να ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας.

 

Τι είναι η Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος;

Η Αίτηση Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος είναι μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να αιτηθείτε την διόρθωση συγκεκριμένων κατηγοριών σφαλμάτων του δασικού χάρτη ατελώς.

Οι αιτήσεις αυτές:

  • διορθώνουν προφανή σφάλματα τεχνικής φύσης ή φωτοερμηνείας,
  • εξετάζονται σε υπηρεσιακό επίπεδο από τις τοπικές αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και
  • εφόσον υπάρχει συμφωνία για το πρόδηλο του σφάλματος, γίνεται η σχετική διόρθωση.

 

Προσοχή! Οι αιτήσεις Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ουσιαστικής αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην Υ.Α. 153394/919/12.04.2017. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος δεν εμπίπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να την υποβάλει ως αντίρρηση, πληρώνοντας και το τέλος που αναλογεί σε αυτήν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες των πρόδηλων σφαλμάτων πατήστε ΕΔΩ.

 

Πώς υποβάλλεται η Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος;

Η Αίτηση Διόρθωση Προδήλου Σφάλματος υποβάλλεται με δύο τρόπους:

  • ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου, για όσο διάστημα διαρκεί η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στην εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Διόρθωσης Πρόδηλων Σφαλμάτων
  • αυτοπροσώπως στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.

 

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα ίδια με αυτά της υποβολής αντιρρήσεων.

 

  1. Τι είναι ο δασικός χάρτης;

Είναι ένας χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας μιας έκτασης, προκειμένου να διακριθούν και να προστατευθούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Άρα δεν περιέχει μόνον τις δασικές εκτάσεις.

  1. Ποια είναι η σχέση του με το κτηματολόγιο;

Το κτηματολόγιο αποτυπώνει σε χάρτη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Πρέπει, ωστόσο, να προηγούνται της κατάρτισης του κτηματολογίου, καθώς μέσα από αυτούς ξεκαθαρίζει η δημόσια περιουσία (στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται δημόσιες, εκτός κι αν ο πολίτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο) και ξεκαθαρίζουν τυχόν καταπατήσεις.

  1. Πώς χαρακτηρίζεται στον χάρτη μια περιοχή δασική;

Με βάση τη δασική νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ, ως «βάση» για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960, όπου αυτές του 1945 δεν είναι ευκρινείς). Οι παλαιές αεροφωτογραφίες συγκρίνονται με νεότερες (της περιόδου 2006-2008) και έτσι αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (αν είναι ίδιος ή αν έχει αλλάξει).

  1. Πώς μπορεί κάποιος να δει τον δασικό χάρτη;

Στην ιστοσελίδα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κτηματολογίου (www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του (προς το παρόν η δυνατότητα εξεύρεσης του ακινήτου μέσω ΚΑΕΚ δεν έχει ενεργοποιηθεί).

  1. Τι γίνεται αν δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο;

Μπορεί να απευθυνθεί για δωρεάν βοήθεια στα σημεία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Ο κατάλογος των σημείων βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα.

  1. Τι γίνεται αν το οικόπεδο εμφανιστεί ως δασικό;

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Το έντυπο βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις το τέλος δεν είναι απαραίτητο: σε περιπτώσεις εποικισμών, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει καταχωριστεί μια εκκρεμής πράξη χαρακτηρισμού, σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου.

  1. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο όπου έχει χτιστεί σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό;

Εφόσον είναι νόμιμη, η οικοδομική άδεια είναι ισχυρή και δεν αναιρείται. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί (ατελώς) αντίρρηση, ώστε να τροποποιηθεί ο χάρτης.

  1. Τι γίνεται αν ένα μη δασικό (λ.χ. αγροτικό) οικόπεδο εμφανίζεται μέσα στα όρια αναδασωτέας περιοχής;

Ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο δασαρχείο, ώστε να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αναδάσωσης. Δεν έχει νόημα να υποβάλει αντίρρηση μέσω της διαδικασίας ανάρτησης του δασικού χάρτη.

  1. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο που καλλιεργούνταν το 1945 εμφανίζεται σήμερα ως δασωμένο;

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση και να αποδείξει ότι δεν είναι δασικό.

  1. Αν ένας πολίτης δεν ενημερωθεί έγκαιρα και η προθεσμία λήξει, μπορεί εκ των υστέρων να υποβάλει αντίρρηση;

Η προθεσμία για την αμφισβήτηση του δασικού χάρτη είναι αποκλειστική, δηλαδή δεν προβλέπεται παράταση. Μπορεί ωστόσο να προσφύγει κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη στο διοικητικό δικαστήριο.

  1. «Εχω χτίσει χωρίς οικοδομική άδεια σε δασική έκταση. Τι πρέπει να κάνω;»

Ο ν. 4389/16 προβλέπει ότι οι οικισμοί αυθαιρέτων μπορούν προς το παρόν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αν οι πολεοδομίες υποβάλουν τα όριά τους (οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). Επικοινωνήστε με τον δήμο σας για να δείτε αν το έχουν πράξει. Οι νόμοι πάντως για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων εξαιρούν όλοι τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

  1. Πότε θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις;

Αφού συσταθούν οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Τυπικά πρέπει να ξεκινήσουν το έργο τους περίπου ένα μήνα μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και να το ολοκληρώσουν σε 4 μήνες.

  1. Τι γίνεται με τις περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις;

Σε αυτές ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί (δηλαδή αυτά που αναφέρει για τον χαρακτήρα των εκτάσεων θα οριστικοποιηθούν) σε 45 ημέρες.